Πολλές σκιές, ερωτηματικά και αβεβαιότητα συνθέτουν το σκηνικό στην κυπριακή διαιτησία κι ενώ απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι την έναρξη του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Η ΚΟΠ θέλει να κάνει πολλές αλλαγές (ας μην ξεχνάμε ότι παραιτήθηκε σύσσωμη η επιτροπή διαιτησίας μετά από απαίτηση του Γιώργου Κούμα) μετά την περσινή αποτυχημένη χρονιά αλλά για την ώρα υπάρχει μια αναβλητικότητα στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων.

Η ΚΟΠ δεν έχει πάρει επίσημα καμία απόφαση για τα άτομα που θα περιλαμβάνει η νέα επιτροπή διαιτησίας αλλά και ποιος ή ποιοι θα έχουν την ευθύνη στον τομέα της εκπαίδευσης.

Πριν από ένα μήνα διέρρευσαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για αξιοποίηση του Λεόντιου Τράττου στην επιτροπή διαιτησίας και αναβάθμιση του ρόλου του Κώστα Θεοδότου. Επίσης οι σκέψεις του προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα ήταν να διατηρήσει στην επιτροπή διαιτησίας από την παλιά φρουρά μόνο τους Παναγιώτη Γερασίμου και Μιχάλη Ιωάννου.

Παράλληλα μία από τις σκέψεις του προέδρου της ΚΟΠ ήταν να τοποθετηθεί ο Μιχάλης Αργυρού στη θέση του εκπαιδευτή των βοηθών διαιτητών της πρώτης κατηγορίας. Επίσης οι πληροφορίες ήταν έντονες το τελευταίο διάστημα ότι ενδεχομένως να αποχωρήσει ο Κωστάκης Καπιτανής από την εκπαίδευση με απόφαση της ΚΟΠ.

Για την ώρα το μόνο που συμβαίνει είναι να συνεχίζει να παίζει το ρόλο του αρχιδιαιτητή ο Μπερτράντ Λαγιέκ (είναι άξιο απορίας γιατί παραμένει στη θέση του;) με τραγελαφικές αποφάσεις όσον αφορά τους ορισμούς των διαιτητών στα φιλικά παιχνίδια.

Η αναβλητικότητα στις αποφάσεις σαφώς έχει εξήγηση αφού στο παρασκήνιο είναι πολλές οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις τόσο από σωματεία όσο και από τον χώρο της διαιτησίας για τις αλλαγές που (δεν) ετοιμάζει ο κ. Κούμας.

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ είναι σε δύσκολη θέση αφού ξέρει πολύ καλά ότι από τις αποφάσεις κάποια σωματεία και όχι μόνο θα είναι δυσαρεστημένοι. Οφείλει όμως αυτός και οι συνεργάτες του έστω και τώρα να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαιτησία και όχι απλά για να ικανοποιηθούν κάποια σωματεία και κάποιοι άνθρωποι στον χώρο της διαιτησίας που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τα ψηλά δώματα της ΚΟΠ.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί μόνο αναστάτωση προκαλεί στις τάξεις των διαιτητών. Όπως έχουμε πληροφορηθεί από αρκετούς διαιτητές στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το τεστ φυσικής κατάστασης των διαιτητών και στις 5 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί το καθιερωμένο σεμινάριο διαιτησίας.

Οι διαιτητές όμως δεν έχουν πάρει πρόγραμμα για το τι θα περιλαμβάνει το σεμινάριο, ούτε ποιοι θα είναι οι εκπαιδευτές. Επίσης κανένας δεν ξέρει με βεβαιότητα αν θα συνεχιστεί η κάθοδος των ξένων διαιτητών, με ποιο τρόπο θα συμβεί και από πότε θα αρχίσει η κάθοδος ξένων αν αποφασίσει οριστικά κάτι τέτοιο η ΚΟΠ και για τη νέα σεζόν.

Επί του συκεκριμένου θέματος για την ενδεχόμενη κάθοδο ξένων διαιτητών αναμένουμε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ο Σύνδεσμος Διαιτητών. Γενικότερα είναι στο σκοτάδι οι διαιτητές και αναμένουν ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

ΥΓ Αν θέλετε κόσμο στα γήπεδα ΦΕΡΤΕ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ!