Η ανακοίνωση της UEFA για την αναβολή της συνεδρίας της Ε.Ε. από 27/5 και μεταφορά της στις 17/6 γιγάντωσε τις αβεβαιότητες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κάτι που αναλύσαμε σε κείμενό μας .

Αν μια χώρα δεν προλαβαίνει να τελειώσει έγκαιρα το πρωτάθλημα, μπορεί να ζητήσει ειδική άδεια για να πάρει παράταση και θα είναι ελαστική η UEFA.

Παίρνοντας το θέμα ένα βήμα παρακάτω, το μεγάλο ζόρι που προέκυψε είναι με τρεις πόλεις οι οποίες δηλώνουν πως αδυνατούν να διοργανώσουν όμιλο του EURO και αυτό έφερε την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία προ ενός διλήμματος. Να μεταφέρει τα ματς σε λιγότερες πόλεις, εννιά από 12, ή να επιλέξει τρεις που να μπορούν να το αναλάβουν . Το ήθελαν μεγάλο, πανηγυρικό και να απλωθεί σε όλη την ήπειρο αυτό το EURO για να γιορτάσουν 60 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση αλλά όπως λέμε στα κυπριακά «έκατσεν πάνω τους».

Στα των εγχώριων πρωταθλημάτων, εμπλέκονται πολλοί φορείς και η ομάδα εργασίας ECA, UEFA και EL, δηλαδή ομάδες, λίγκες και η συνομοσπονδία, εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν τις λύσεις. Η βασική αρχή δεν άλλαξε: η φετινή σεζόν μπορεί να μικρύνει για να ολοκληρωθεί αλλά η επόμενη πρέπει κατά το δυνατό να μείνει άθικτη. Πάντα με χρονικό όριο τον Μάιο του 2021 αφού το EURO ΔΕΝ σηκώνει άλλη αναβολή.

Η πρόθεση που υπάρχει, είναι το Καλοκαίρι να το περάσουμε τελειώνοντας τη σεζόν 2019-20. Μέχρι τις 3 Αυγούστου τα εγχώρια, μέχρι το τέλος του μήνα τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η UEFA έχει κάθε πρόθεση να δώσει το δικαίωμα σε χώρες όπως η Αγγλία ακόμα παραπάνω χρόνο για να τελειώσουν και να συμπτύξει τα δικά της κύπελλα (δες ΕΔΩ). Είναι ξεκάθαρο πως η UEFA θέλει να βοηθήσει τα μέλη της να αποφύγουν το κραχ.

Ποιο είναι το προσχέδιο; Σύμφωνα με αρκετά ΜΜΕ στο εξωτερικό, για όσους παίξουν πάει κάπως έτσι:

Χώρες 1-15 στην κατάταξη: Τέλος 3 Αυγούστου για να παίξουν μετά κύπελλα Ευρώπης. Οι 19 από τις 28 χώρες που συνεχίζουν ανήκουν στις πρώτες τέσσερις χώρες της κατάταξης. Η Γαλλία έχει άλλες δυο αλλά ήδη σταμάτησε.

Χώρες 16-55: Ενδεικτικά 20/7 να τελειώσουν για να παίξουν προ-προκριματικό και πρώτο προκριματικό μέσα στον Αύγουστο.

Αν μια χώρα δεν προλαβαίνει, μπορεί να ζητήσει ειδική άδεια για να πάρει παράταση και θα είναι ελαστική η UEFA.

Σεπτέμβρης 2020: Να δοθεί χρόνος για ξεκούραση στους παίκτες και αυτό προνοεί αναβολή του παραθύρου μέσα στο μήνα για τις Εθνικές. Ψάχνουν ημερομηνίες για τα μπαράζ για το EURO και το Nations League. Πρόθεση είναι να γίνουν με κάποιο τρόπο όλα.

Οκτώβρης 2020: Να τελειώσουμε τα προκριματικά και στις 20 του μήνα να ξεκινούν οι όμιλοι.

Μάιος 2021: Να τελειώσουν τα κύπελλα Ευρώπης 2020-21 για να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας των ομάδων για το EURO. Αν πάνε όλα καλά, αν μας βγει το EURO στην ώρα του σχεδόν ερχόμαστε στα ίσια μας.