Εδώ στο BlueSk1n εκτιμάμε τα καλά κείμενα και γι αυτό περιστασιακά θα κοινοποιούμε ότι ενδιαφέρον αλιεύουμε από την περιήγησή μας στο διαδίκτυο.

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει μια συνέντευξη του Εντβιν Φαν ντερ Σαρ που δίνει μια σειρά από ποδοσφαιρικές εξηγήσεις για την θαυμάσια πορεία του Αγιαξ στο Champions League και παραδίδει μαθήματα διοίκησης μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας.

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Αμι Λόρενς για την Guardian, o Εντβιν Φαν ντερ Σαρ μας έβαλε, παραμονές του πρώτου αγώνα με την Τότεναμ, ακόμη βαθύτερα στο νόημα και την ουσία των ιδεών και της νοοτροπίας που κρύβονται πίσω από το φετινό θαύμα του Αγιαξ. Οσο περισσότερο μας εκπλήσσει με την εικόνα και τα αποτελέσματά του, αυτός ο Αγιαξ παραδίδει μαθήματα προς όλους αυτούς που επιχειρούν να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν μια δυναμική που θα οδηγεί προς την ανάπτυξη, την εξέλιξη, την ανέλιξη, την επιτυχία. Αυτά τα μαθήματα δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο, ούτε μόνο τον ομαδικό αθλητισμό. Είναι μαθήματα ουσίας για κάθε ομαδική εργασία, τα οποία βοηθούν το μυαλό να χρησιμοποιήσει τη σοφία της εμπειρίας ανθρώπων που πετυχαίνουν ομαδικούς στόχους και να οδηγηθεί σε πολύ χρήσιμες σκέψεις.

Ο Φαν ντερ Σαρ θυμήθηκε πώς και γιατί τον παρακίνησε ο Γιόχαν Κρόιφ να ακολουθήσει την επιστήμη της διοίκησης επιχειρήσεων και να εκπαιδευτεί για να φτάσει να πάρει στα χέρια του τον Αγιαξ και να τον διοικήσει. Προτού καν βγάλει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και τα γάντια, τον καιρό που ακόμη σχεδίαζε να κάνει Μάστερ στις αθλητικές επιχειρήσεις, ο Φαν ντερ Σαρ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Κρόιφ, ο οποίος τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη διοίκηση επιχειρήσεων. “Συνήθως ένας δικηγόρος ή ένας επιχειρηματίας που ξέρει οικονομικά εξελίσσεται σε διευθύνοντα σύμβουλο μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας. Αλλά για να πετύχεις σε αυτή τη θέση πρέπει να έρχεσαι από το πανεπιστήμιο του ποδοσφαίρου, της ζωής, να ξέρεις τι χρειάζεται να διδαχθεί ο ποδοσφαιριστής: την αποτυχία, την επιτυχία, την πίεση, το να νικά σε τελικούς, το να χάνει σε τελικούς, το να κάνει ένα λάθος στο 89′ λεπτό, το να αποκρούει στο 91’ο λεπτό”, του είπε, μέσες άκρες, ο Κρόιφ. Ο Φαν ντερ Σαρ έκανε Μάστερ στο αθλητικό μάνατζμεντ. “Παρ’ όλα αυτά, χρειαζόταν να το πιστέψω κι εγώ, αλλά να το πιστέψει και ο Αγιαξ”, θυμάται και σχολιάζει σήμερα. Τι έκανε ο Αγιαξ; Τον ωρίμασε, τον δοκίμασε, του έδωσε εμπειρίες και παραστάσεις, τον προετοίμασε τοποθετώντας τον στη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ για μια τετραετία, από το 2012 έως το 2016, και τότε του παρέδωσε τα κλειδιά του γραφείου του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας. Χάρη στην επιρροή του Κρόιφ, ο Αγιαξ έμαθε ότι εκτός από ποδοσφαιριστές πρέπει να εκπαιδεύει και παράγοντες.

Οσο περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται, τόσο πιο χρήσιμη και πιο διδακτική αποδεικνύεται για το σημερινό ποδόσφαιρο αυτή η λαμπρή ιστορία. Το σημείωνα πριν από δύο μήνες, αυτό που σήμερα εξελίσσεται σε μια mainstream επιτυχία δεν πορεύθηκε σε δρόμο στρωμένο από ροδοπέταλα. Ο Φαν ντερ Σαρ και ο Μαρκ Οφερμαρς είχε χρειαστεί να απολύσουν τον Μαρσέλ Κάιζερ, έναν προπονητή που είχαν επιλέξει και ήταν παλιός ποδοσφαιριστής του Αγιαξ, και μαζί του τον – φίλο και συμπαίκτη τους – Ντένις Μπέργκαμπ. Την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος του Αγιαξ μας αποκάλυψε και κάτι άλλο: τις ημέρες της δοκιμασίας του σημερινού προπονητή, του Ερικ τεν Χααγκ, τον οποίο σήμερα παρακολουθούμε να χειρίζεται με μεγάλη άνεση και πολλή σοφία όλο αυτό το πρωτόγνωρο που ζουν τόσο ο ίδιος όσο και οι νεαροί ποδοσφαιριστές του. Στον πρώτο του καιρό, που δεν κυλούσε με ευνοϊκά αποτελέσματα και η εικόνα της ομάδας ήταν μακριά από τη φιλοσοφία και τις προσδοκίες του Αγιαξ, ο Φαν ντερ Σαρ και ο Οφερμαρς τον έβαλαν στο τραπέζι για να του αλλάξουν τις προδιαγραφές παιχνιδιού. Του ζήτησαν να εκπαιδεύσει την ομάδα στο είδος του ποδοσφαίρου που έρχεται από την παράδοση του Αγιαξ, να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο με τις πολλές οριζόντιες πάσες, να παίξει πιο επιθετικά και με μεγαλύτερη τόλμη, να επιχειρήσει να μεταφέρει περισσότερο μέρος του παιχνιδιού στο επιθετικό 1/3 του τερέν. “Αυτό ήταν ένα σταθερό μήνυμα που λάμβανε ο προπονητής από μας”, λέει ο Φαν ντερ Σαρ. Ο τεν Χααγκ, ο οποίος είχε εκ των προτέρων αποδεχθεί τον όρο της διοίκησης να βασίζεται στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και να λειτουργεί με προτεραιότητα την προώθηση των νεαρών στο βασικό σχήμα, άλλαξε το αγωνιστικό σχέδιό του για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Αγιαξ.

Ολο αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή η ιστορία του πώς ο Φαν ντερ Σαρ με τον Οφερμαρς συνέλαβαν την ιδέα της διατήρησης του ρόστερ δίχως πωλήσεις και την ενίσχυσή του με έμπειρους ποδοσφαιριστές, αναλύθηκε απλοϊκά από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Αγιαξ σε αυτή την συνέντευξη. “Οικονομικά αυτή δεν ήταν η καλύτερη ιδέα. Μέχρι τότε ήμασταν απρόθυμοι να ξοδέψουμε λεφτά σε μεγαλύτερης ηλικίας ποδοσφαιριστές και νομίζαμε ότι θα βρούμε τις λύσεις στην ακαδημία μας. Ανατρέχοντας στην εμπειρία μας με τον Οφερμαρς όμως, θυμηθήκαμε ότι το ’95 (ο Αγιαξ κατέκτησε το Champions League) ήμασταν μια πολύ νεανική ομάδα με πολύ ταλέντο, αλλά είχαμε επίσης και τον Ράικαρντ και τον Ντάνι Μπλιντ, που είχαν παίξει σε Παγκόσμια Κύπελλα, είχαν κερδίσει το Champions League. Και σκεφτήκαμε να αντιγράψουμε την συνταγή εκείνης της επιτυχίας, να συνδυάσουμε αυτή την αφθονία νεανικού ταλέντου με την εμπειρία”, μας είπε ο Φαν ντερ Σαρ. Ολο αυτό που εμείς σήμερα θαυμάζουμε συγκλονισμένοι, κάποια μυαλά το είχαν οραματιστεί σε έναν καιρό που ουδείς τους έδινε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στο Champions League. Ακόμη και αυτή η έκρηξη επιθετικού, ολοκληρωμένου ποδοσφαίρου στο Μπερναμπέου απέναντι στην Ρεάλ, η οποία σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη ήταν κάτι που είχαν λόγους να περιμένουν οι δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Αγιαξ. Διότι ναι, αυτοί οι δύο το είχαν ξαναδεί να συμβαίνει 24 χρόνια πίσω, τον καιρό που εκείνοι μαζί με τους Ντάβιντς, Ζέεντορφ, Φρανκ ντε Μπουρ, Ρόναλντ ντε Μπουρ, Κλάιφερτ σόκαραν, υπό την καθοδήγηση του Λουίς φαν Χάαλ, τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με το ποδόσφαιρό τους.

Κάθε λεπτομέρεια που αποκαλύπτεται είναι μια επιπλέον εξήγηση για όλα αυτά τα θαύματα που παρακολουθούμε από τον Αγιαξ στη διάρκεια της σεζόν στο Champions League. Διότι όλο αυτό δεν συμβαίνει στην τύχη. Ή, πιο σωστά, συμβαίνει επειδή ο Αγιαξ κατάφερε να προκαλέσει την τύχη του. Το κατάφερε με την μεθοδικότητα, τον προγραμματισμό, την επιμονή, την κουλτούρα, την νοοτροπία, αλλά και με τις ιδέες και τα οράματα που κουβαλούν πρώην ποδοσφαιριστές που εξελίσσονται σε επιτυχημένα στελέχη της διοίκησης επιχειρήσεων χάρη στις σπουδές και την σοφία της ποδοσφαιρικής εμπειρίας τους. Ναι, το ποδόσφαιρο έχει πολύ “δοκάρι και μέσα = επιτυχία, δοκάρι και έξω = αποτυχία” στη φύση του, αλλά συνήθως είναι δίκαιο στο βάθος του χρόνου, όταν υπάρχει υπομονή και επιμονή. Ο Φαν ντερ Σαρ και ο Οβερμαρς διοικούν σήμερα με τη συνείδηση ότι ζουν ακόμη ένα κύμα στην ιστορία ενός συλλόγου που επαναλαμβάνει επιτυχίες. Το ξέρουν, έχουν δουλέψει για αυτό, και σήμερα έχουν πάει στο επόμενο: την ώρα που εμείς χειροκροτούμε ενθουσιασμένοι το σήμερα, αυτοί σκέφτονται πώς θα δημιουργήσουν το αύριο και το μεθαύριο, δηλαδή το πώς θα κρατήσουν τον Αγιαξ πάνω στο κύμα.