Μπορεί το Αϊντχόβεν σαν πόλη να μην είναι μια συνηθισμένη στάση στο ταξίδι στην Ολλανδία, όμως εάν νομίζετε ότι στην πόλη της PSV δεν υπάρχουν πράγματα να δείτε κάνετε λάθος.

Πώς θα σας φαινόταν να κάνετε ποδηλατάδα μέσα στην «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ;

Ο διάσημος πίνακας έχει ζωντανέψει στο Αιντχόφεν με τη μορφή της ποδηλατικής διαδρομής Roosegaarde, που δημιουργήθηκε με πέτρες που αντανακλούν το ηλιακό φως.

Σε πλήρη φόρτιση, το αυτόφωτο μονοπάτι βγάζει ένα απόκοσμο πράσινο-μπλε φως που παραπέμπει στη χρωματική παλέτα του πίνακα με εντυπωσιακό τρόπο, καινοτομώντας ως προς τη χρήση της τεχνολογίας στα δημόσια έργα.

Στο εκθεσιακό κέντρο Evoluon τα ‘60s του πειραματισμού συναντούν το μέλλον. Το φουτουριστικό κτίριο εξωτερικά θυμίζει έντονα UFO, συνθέτοντας ένα σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας, προσελκύοντας πολύ κόσμο που έρχεται για να το δει και να το φωτογραφίσει.

Όποιοι είστε φαν του αναρχικού κωμικού team των Μόντι Πάιθον, επιβάλλεται να επισκεφθείτε τον κεντρικό σταθμό του Αϊντχόφεν. Στους τοίχους του θα δείτε θεότρελες τοιχογραφίες-χορηγία του «Υπουργείου Ηλίθιου Περπατήματος» (Ministry of Silly Walks), που δείχνουν τον «Υπουργό» John Cleese σε κάθε πιθανή στάση περπατήματος. Ένα έργο που τιμά την παρακαταθήκη των διάσημων Βρετανών κωμικών.

Μόλις μισή ώρα από το Αϊντχόφεν, στην πόλη Hertogenbosch, η εκκλησία που κάποτε ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιάκωβο λειτουργεί πλέον ως Κέντρο Τέχνης του… ιερόσυλου Ιερώνυμου Μπος.

Ρίξτε ματιές στη «λοξή» και τρομακτική τέχνη του Ολλανδού καλλιτέχνη μέσα από τις ρέπλικες των έργων του που φιλοξενούνται εδώ.

Tip: Ούτε μία ώρα δρόμος από το κέντρο του Αϊντχόφεν βρίσκεται το δάσος ήχων του Klankenbos. Μια μοναδική ηχητική αρχειοθήκη-installation από ξύλινες κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία ώστε να παραμορφώνουν τους ήχους του περιβάλλοντος για χάρη της τέχνης, δημιουργώντας ένα σουρεάλ αποτέλεσμα.

ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ