Σε τρεις φάσεις χωρίζεται το πρωτόκολλο διεξαγωγής Ποδοσφαιρικών αγώνων, που δημοσιοποίησε η ΚΟΠ, έχοντας πάρει την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας. Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος και πόσος κόσμος θα μπορεί να προσέρχεται στο γήπεδο.

Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, πως εισιτήρια θα πωλούνται με προπώληση μόνο σε κατόχους κάρτας φιλάθλου, ενώ «δεν επιτρέπεται οι θεατές να τραγουδούν ή να ζητωκραυγάζουν δυνατά, ομαδικά». Σε ότι αφορά εύρεση πιθανού κρούσματος, ο παίκτης θα απομονώνεται και η υπόλοιπη ομάδα θα υποβάλλεται σε τεστ εντός 24 ωρών. Η προπόνηση ή αγώνας την συγκεκριμένη ημέρα θα αναβάλλονται.

Οι τρεις φάσεις
Φάση 1 / Από 24 Ιουνίου μέχρι 17 Αυγούστου 2020 Περίοδος φάσης προετοιμασίας και Φιλικοί Αγώνες Ομάδων.

Φάση 2 / 18 Αυγούστου 2020 μέχρι 17 Σεπτέμβριου Αγωνιστική περίοδος
18 Αυγούστου έναρξη Ευρωπαϊκών Αγώνων
Παρασκευή 21 Αυγούστου, Έναρξη Πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας
Για τα Πρωταθλήματα που ξεκινούν μεταγενέστερα, θα ισχύουν τα ίδια μέτρα

Φάση 3 / 18 Σεπτεμβρίου Αύξηση του ποσοστού φιλάθλων στο 50 % της μέγιστης χωρητικότητας των Σταδίων των ομάδων που αγωνίζονται στο Πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας

Σενάριο Θετικού Κρούσματος
Σε περίπτωση που Ποδοσφαιριστής ή μέλος της προπονητικής ή υποστηρικτικής ομάδας του Σωματείου εντοπιστεί θετικός στον ιό Covid-19, το άτομο αυτό θα μπαίνει σε απομόνωση και παρακολούθηση βάσει των Οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Η προπόνηση ή αγώνας την συγκεκριμένη ημέρα θα αναβάλλονται και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας, Ποδοσφαιριστές και Προσωπικό, θα πρέπει να υποβληθούν εντός 24 ωρών σε διαγνωστικό τεστ. Νοείται ότι όλοι οι χώροι και μέσα που χρησιμοποιεί η ομάδα θα πρέπει να τύχουν απολύμανσης από εγκεκριμένη εταιρεία. Το άτομο που ήταν θετικό στον ιό, ακολουθεί τις οδηγίες των σχετικών υπηρεσιών του Κράτους. Η επιστροφή του στις προπονήσεις θα επιτραπεί μετά την διενέργεια τριών διαγνωστικών εξετάσεων, με 5 μέρες διάστημα μεταξύ των εξετάσεων, και νοουμένου ότι τα αποτελέσματα και των τριών αυτών εξετάσεων είναι αρνητικά. Όσα μέλη της Ομάδας έχουν αρνητικά τεστ θα μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες της ομάδας με καθημερινή κλινική παρακολούθηση για 7 μέρες (Τα μέλη της ομάδας να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι να περάσουν οι 7 μέρες και να περιοριστούν μόνο στις μετακινήσεις για σκοπούς προπόνησης). Οι προπονήσεις της ομάδας για την περίοδο των 7 ημερών θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, και οι στενές επαφές του θετικού κρούσματος θα προπονούνται σε ξεχωριστή ώρα από τους υπόλοιπους Ποδοσφαιριστές. Την 7η μέρα, θα πρέπει να διενεργηθεί δεύτερο διαγνωστικό τεστ σε όλη την ομάδα.

Σε περίπτωση που Ποδοσφαιριστής ή προσωπικό του Σωματείου παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου, θα πρέπει άμεσα να απομονωθεί σε ειδικό δωμάτιο, και να υποβληθεί άμεσα σε διαγνωστικό τεστ. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα εντός μίας ώρας. Σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση και υπό παρακολούθηση για 5 μέρες και να επαναλάβει το τεστ την 5η μέρα. Σε περίπτωση που και το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό θα μπορεί να επανέλθει στο πρόγραμμα της ομάδας.

Σε περίπτωση που Ποδοσφαιριστής ή μέλος της ομάδας εντοπιστεί θετικός με την έναρξη του Πρωταθλήματος, θα τηρηθούν όλες οι πιο πάνω διαδικασίες και επιπλέον θα πρέπει να ενημερωθούν τα Σωματεία που αγωνίστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες με την ομάδα αυτή ούτως ώστε εντός 24 ωρών να γίνουν διαγνωστικά τεστ στα μέλη των ομάδων αυτών. Η ίδια διαδικασία θα ισχύει και για την περίοδο των Φιλικών Αγώνων κατά τη διάρκεια της Προετοιμασίας των Ομάδων.

Θεατές
Όλα τα στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες Α Κατηγορίας, θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς την ΚΟΠ μέχρι τις 20 Ιουλίου 2020 για τον αριθμό των θεατών που μπορούν να φιλοξενήσουν λαμβάνοντας υπόψη τα πιο κάτω:

1. Ο Μέγιστος αριθμός θεατών που μπορεί να φιλοξενήσει ένα στάδιο κατά την δεύτερη φάση είναι στο 33% της συνολικής χωρητικότητας του.

2. Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 ο αριθμός των φιλάθλων που θα φιλοξενεί το κάθε στάδιο θα είναι στο 50% της συνολικής χωρητικότητας του υπό την επιφύλαξη της επιδημιολογικής εικόνας του COVID-19 και των ανάλογων αποφάσεων του Κράτους.

3. Όσα στάδια διαθέτουν BOX (διακεκριμένες θέσεις) θα μπορούν να τα διαθέσουν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά BOX. Συστήνεται όπως τα παράθυρα στις διακεκριμένες θέσεις παραμένουν ανοικτά. Σε περίπτωση που υπάρχει κλιματισμός, θα πρέπει να ακολουθούνται οι τεχνικές οδηγίες που εξέδωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο σύνδεσμο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg31.pdf

4. Εισιτήρια θα πωλούνται με προπώληση μόνο σε κατόχους κάρτας φιλάθλου ούτως ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Άτομα κάτω των 14 ετών που δεν έχουν κάρτα φιλάθλου, θα πρέπει να καταγράφονται σε ειδικό ονομαστικό κατάλογο κατά την είσοδο τους στο γήπεδο. Στον κατάλογο θα πρέπει να καταγράφεται το όνομα, ο αριθμός ταυτότητας, η θέση του ανηλίκου καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας του. Ο κατάλογος θα φυλάσσεται από το στάδιο για περίοδο τουλάχιστον 60 ημέρων και μετά θα καταστρέφεται.

5. Η προπώληση των εισιτηρίων και η διάταξη των θεατών θα πρέπει γίνεται με τρόπο ούτως ώστε να υπάρχει μία θέση κενή ανάμεσα στο κάθε θεατή καθώς και μια σειρά καθισμάτων κενή ανάμεσα στην κάθε σειρά καθουμένων θεατών. Στις κενές σειρές, θα μπορούν να καθίσουν φίλαθλοι που είναι της ίδιας οικογένειας ή παρέας με τα άτομα που κάθονται στην πάνω και κάτω σειρά.

. Τα στάδια θα πρέπει να φροντίσουν ούτως ώστε η άφιξη και η αναχώρηση των φιλάθλων να γίνετε τμηματικά για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις εισόδους και εξόδους.

7. Απαραίτητη η τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο στα σημεία εισόδου, για διασφάλιση της τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ δύο ατόμων ή δύο ομάδων ατόμων αναλόγως της περίπτωσης.

8. Στα στάδια που δεν διαθέτουν αρκετές εισόδους και εξόδους θα πρέπει να υπάρχει στο δάπεδο σήμανση διαδρόμων με την πρέπουσα απόσταση μεταξύ 11 τους ώστε το κοινό να κινείται άνετα, γρήγορα και με την τήρηση των αποστάσεων.

9. Δεν συνίσταται η προσέλευση ατόμων σε γήπεδα ως θεατές εάν ανήκουν σε οποιαδήποτε ευπαθή ομάδα για προσβολή από την μολυσματική ασθένεια COVID-19.

10. Συστήνεται όπως ορισθεί άτομο ή άτομα στην κάθε είσοδο για παρατήρηση των εισερχόμενων θεατών και λήψη θερμοκρασίας σώματος όπου κρίνεται αναγκαίο, μέσω ανέπαφου οργάνου θερμομέτρησης.

11. Εκεί όπου παρατηρείται μαζική κάθοδος θεατών για είσοδο στον αθλητικό χώρο, θα γίνεται υποχρεωτική διασπορά αυτών και διευθέτηση εξυπηρέτησης αυτών με τάξη και τηρουμένης της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης μεταξύ αυτών.

12. Η Έξοδος από το γήπεδο θα γίνεται από το σύνολο των εξόδων κινδύνου του γηπέδου ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση. Η έξοδος από το γήπεδο δεν θα γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους θεατές και θα συντονίζεται από τους εργαζόμενους στο γήπεδο και από προφορικές οδηγίες από τα μεγάφωνα του αθλητικού χώρου. Οι θεατές θα πρέπει να ενημερώνονται πριν την έναρξη του αγώνα για τους κανόνες, όπως και πως, μετά το πέρας του αγώνα θα πρέπει να αναμένουν στις θέσεις τους μέχρι να τους υποδείξουν οι εργαζόμενοι στο γήπεδο πως μπορούν να αποχωρήσουν. Η αποχώρηση γίνεται αρχίζοντας με τη σειρά θεατών που είναι πιο κοντά στην έξοδο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

13. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου, θα πρέπει να έχει καταρτισμένο πλάνο όσον αφορά την άφιξη στους χώρους στάθμευσης, στις εισόδους και στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και πλάνο αποχώρησης των φιλάθλων από το γήπεδο. Το πλάνο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους τους εργαζομένους ούτως ώστε να αποφεύγεται η καθυστέρηση και ο συνωστισμός.

14. Ο κάθε θεατής προτρέπεται να χρησιμοποιεί μάσκα στις μετακινήσεις του, αλλά δεν θα υποχρεούται να φοράει αυτή ενώ είναι καθήμενος.

15. Δεν επιτρέπεται οι θεατές να τραγουδούν ή να ζητωκραυγάζουν δυνατά, ομαδικά. Αυτό είναι σημαντικό καθότι κατά το δυνατό τραγούδι και ζητωκραύγασμα διασπείρονται σταγονίδια και ως εκ τούτου προκαλείται αυξημένος κίνδυνος τυχόν μετάδοσης του COVID-19.

16. Δεν επιτρέπεται η επαφή των θεατών με αθλητές ή προπονητικό προσωπικό.