Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥ.ΦΙ Δυτικά Προάστια Απόλλων ΘΥΡΑ 1 est.2002 αναφέρεται στον θάνατο του Φώτη Παπαφώτη.

Αναλυτικά:

“Χθες έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και Τομεάρχης Καρπασίας, Φώτης Παπαφώτης.

Ο Φώτης Παπαφώτης υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ, όπως και υπεύθυνος πληροφοριών της ΕΟΚΑ Β’ και Γενικός Γραμματέας και Γενικός Oργανωτικός της E.Σ.E.A., της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β’.

Το 1952 δημιούργησε τη μυστική Παγκύπρια Eπιτροπή Mαθητών, η οποία οργάνωσε τις μεγαλειώδεις παγκύπριες μαθητικές αντιβρεττανικές διαδηλώσεις του 1952-53.

Tο 1954 έγινε μέλος της μυστικής επαναστατικής οργάνωσης στην Aθήνα K.A.P.H. (Kύπριοι Aγωνιστές – Pιψοκίνδυνοι Hγέτες).

Από τον Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο 1955 ήταν Υποτομεάρχης Πενταδακτύλου υπό τον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ο Φ. Παπαφώτης ήταν εξ εκείνων που κατασκεύαζαν εκρηκτικές και εμπρηστικές ύλες για την ΕΟΚΑ, με υλικά που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην αγορά, καθιστώντας την έτσι αυτάρκη.

Η διαφωνία του για την αποδοχή της ανεξαρτησίας και την εξουδετέρωση της προοπτικής της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα, μαζί με τα εγγυητικά δικαιώματα που κέρδιζε η Τουρκία, συνέχισε σε όλη την ανεξαρτησιακή περίοδο που ακολούθησε.

Ο ίδιος κατήγγειλε πολλές φορές πως του υποσχέθηκαν υπουργικές θέσεις, διευθυντικά αξιώματα, εξόφληση χρεών και χρηματικά ποσά για να εξαγοράσουν την εύνοια και στήριξή του όμως αυτός ουδέποτε εξαγοράστηκε, παρέμεινε αδέκαστος και πιστός στα ιδανικά του μέχρι θανάτου.

Αιωνία σου ή μνήμη, ας είναι ελαφρύ το άγιο χώμα της ελληνικής Κύπρου που θα σε σκεπάσει”.