Γράφει για χαμένες 7ετίες ο φίλτατος Μιχάλης Παπαγεωργίου ο οποίος τυγχάνει να είναι και ένθερμος υποστηρικτής του ακοπελ.

Σας παραθέτουμε την αρθρογραφία του:

Μπορεί να κουράζει και πολλούς να μην ενδιαφέρει το θέμα διαιτησία. Μπορεί επίσης να θεωρείται από άλλους ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να βρει σωστή λύση.

Υπάρχει όμως θέμα προς συζήτηση και επειδή συχνά ασχολούμαι θέλω να γράψω κάποια πράγματα τα οποία, είναι μέρος του σημερινού προβλήματος.

Έχει αν μη τι άλλο σημασία, να ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια του παρά να μην έχουμε καμία ενασχόληση.

Η διαιτησία στην Κύπρο, πήγε να αλλάξει το στάτους της, τον Σεπτέμβριο του 2012. Όταν η ΚΟΠ, αποφάσισε να αναθέσει την ευθύνη σε ξένο αρχιδιαιτητή. Τότε ήταν που έφερε στην Κύπρο ένα άνθρωπο από την Ολλανδία. Τον κύριο Χανς Ρέικβαρτ.

Πριν από 7 χρόνια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι το σκηνικό θα άλλαζε μορφή. Πιστεύοντας προφανώς, ότι ένας Ολλανδός ο οποίος στη συνέχεια ενισχύθηκε με άλλο συμπατριώτη του ( βλέπε Γιαπ Ουίλεμπεργκ) και μετά με ακόμα ένα ( βλέπε Χιου Ντάλας) θα έδινε το κάτι διαφορετικό σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα του ποδοσφαίρου μας.

«Καθοδηγούμενος» και κατηγορούμενος ο Χανς!

Θυμάμαι, ότι η πρώτη χρονιά του Ρέικβαρτ συνοδεύθηκε από την πληροφορία για αποζημίωση ρεκόρ που για κάποιους έφτανε τις 250 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Δεν ήταν όμως αυτό το πρόβλημα.

Αλλά, η ουσία που τον ήθελε να μην αλλάζει οτιδήποτε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ του απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι ήταν «καθοδηγούμενος» σε πλείστες από τις αποφάσεις του.

Για να καταλάβετε, μέχρι να τον αποπέμψουν κακήν κακώς, κατηγορήθηκε από όλες τις ομάδες, ότι ήταν θεατής στα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε η διαιτησία.

Έφυγε αρχές του 2014 μετά τις γνωστές καταγγελίες Μάριου Παναγή. Ο οποίος τον κατηγόρησε για εμπλοκή σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η ΚΟΠ, στην προσπάθεια της να καταλαγιάσει τον θόρυβο τον έστειλε πίσω στην Ολλανδία.

Προηγήθηκε όμως μία 2ετία που δεν έδωσε κάτι χειροπιαστό και θετικό. Με αποκορύφωμα την αδυναμία του Ολλανδού και των συνεργατών του να καταφέρουν να αλλάξουν το επίπεδο της Κυπριακής διαιτησίας.

Το «πείραμα» Σνόντι είχε το ίδιο αποτέλεσμα

Αρχές Ιουνίου του 2015, η ΚΟΠ ανακοινώνει ότι ο κύριος Άλαν Σνόντι από την Ιρλανδία θα διαδεχθεί τον κύριο Χανς Ρέικβαρτ.

Μία επιλογή που επίσης δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο. Είχε μάλιστα λεχθεί τότε και συγκεκριμένα στη 2ετία του Ιρλανδού, ότι κουμάντο στη διαιτησία αντί αυτός, έκαναν εκείνοι οι οποίοι επιλέχθηκαν για να είναι συνεργάτες του.

Κύπριοι και ξένοι! Με αποτέλεσμα το πρόβλημα να συνεχίζεται και ο κατάλογος των διαιτητών να παραμένει όπως είχε. Χωρίς να γίνει η ανανέωση που «φωνάζει» εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Σνόντι φεύγει από την Κύπρο τέλος Μαΐου 2017 και για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα ποτέ, ότι αυτός ήταν στο πηδάλιο της διαιτησίας.

Δεν τον άφησαν να δουλέψει όπως πιθανόν να ήθελε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε ευθύνη.

Η ουσία είναι ότι και αυτό το «πείραμα» από την ΚΟΠ, έπεσε στο κενό.

Η επιστροφή  Χανς και η χαμένη 7ετία

Τα χειρότερα όμως, ήρθαν στη συνέχεια. Όταν η ομοσπονδία πήρε την πιο ακατανόητη απόφαση να επαναφέρει τον Χανς Ρέικβαρτ!

Ναι, έτσι εξελίχθηκε η απόφαση που μας ανακοίνωσε η ΚΟΠ στις 6 Ιουνίου 2017. Επανάφεραν τον άνθρωπο εκείνο που στιγματίστηκε αρνητικά και εκεί φάνηκε ότι η έγνοια τους δεν είναι η βελτίωση στη διαιτησία.

Ακολουθεί ακόμα μία 2ετία με τον Ολλανδό να έχει το γενικό πρόσταγμα, δίχως όμως να αλλάξει και πάλι το σκηνικό.

Συνοψίζοντας την 7ετία ( 2012-2019) βλέπω με απογοήτευση ότι χάθηκε η ευκαιρία να βελτιωθεί η διαιτησία μας.

Με την ευθύνη αυτών που λογάριασαν λάθος. Αυτών που έδωσαν καίρια πόστα σε λάθος άτομα.

Για του λόγου το αληθές. Δείτε τον κατάλογο των διαιτητών α΄κατηγορίας και πέστε μου πόσους νέους διαιτητές με ικανότητα καταφέραμε να αναδείξουμε.

Και μην παρασύρεστε ότι κάποια μέρα θα φέρουμε το VAR στο ποδόσφαιρο μας. Ακόμα και αν εφαρμοστεί τον Μάρτιο του 2021, όπως προνοεί το πλάνο της ΚΟΠ, τι κάνουμε μέχρι τότε;

Και σημειώστε ότι είναι θέμα χρόνου να πουν αντίο από τη διαιτησία δύο από τους έμπειρους μας διαιτητές χωρίς να φαίνεται ετοιμότητα αντικατάστασης τους.

Συμφωνούμε με τον φίλο Μιχάλη ωστόσο έχουμε να προσθέσουμε ακόμη ένα γεγονός. Ποιος ήταν ο πρωταθλητής όλα αυτά τα χρόνια; Οέο.

Κάθε λάθος σφύριγμα της διαιτησίας ισούται με βαθμούς κερδισμένους για τον ακοπελ.