Τις απόψεις των διαιτητών για την απόφαση της ΚΟΠ για ερχομό ξένων διαιτητών για συγκεκριμένους αγώνες του πρωταθλήματος ανέλυσε μιλώντας στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95 και την εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Πάπουτσος.

Οι δηλώσεις του:

Για την απόφαση για κάθοδο ξένων διαιτητών: «Η θέση του συνδέσμου είναι ότι ο ερχομός τους είναι πισωγύρισμα. Ο χώρος της διαιτησίας έχει στελέχη για να ξεκινούν και να τελειώνουν τα πρωταθλήματα. Χρειάζεται σωστή διαχείριση για να μπορούν να τα διεκπεραιώνουν».

Για το πότε, πώς και πόσοι θα έρχονται: «Να μην μπούμε σε μεθοδολογίες. Όταν προγραμματίστηκε η συνάντηση έγινε αρκετή δουλειά από τα μέλη της διοίκησης, μίλησαν με πρωτοκλασάτους διαιτητές. Είναι παραδεκτό ότι φέτος έγιναν λάθη. Έγινε τεράστιος ντόρος από παράγοντες κατά της διαιτησίας. Υπάρχει σοβαρή αντίδραση σε αγώνες που δεν έχουμε τρανταχτά λάθη. Υπάρχει αρκετή πίεση και οι διαιτητές μας γι’ αυτό συνηγόρησαν για να έρθουν ξένοι διαιτητές, για να φανεί ότι λάθη θα γίνονται. Οι διαιτητές δέχτηκαν με βαριά καρδιά, αλλά σίγουρα είναι οπισθοδρόμηση. Φάνηκε ότι από πλευράς ΚΟΠ υπάρχει θέληση να δοθούν τα εχέγγυα στους διαιτητές με μέτρα κι άλλες εισηγήσεις».

Για το αν θα έρχονται διαιτητές και βοηθοί: «Έγιναν πολλές συζητήσεις, για το αν θα έρθει με τους βοηθούς ή αν θα έρχεται τετράδα. Αρκετά στελέχη είπαν ότι δεν θέλουν να έχουν ευθύνη, καλύτερα να φέρνουν και τον τέταρτο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δίνει δυναμική σε βάρος της διαιτησίας πρέπει να εκλείψει».

Για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η προκατάληψη: «Η ωριμότητα στην προσωπικότητα κάθε διαιτητή βγάζει την καλύτερη εικόνα. Εάν όσοι εμπλεκόμαστε με τον χώρο και όσοι τους διαχειρίζονται δεν το κάνουν σωστά, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Ο περσινός καλύτερος διαιτητής φέτος κάνει πολλά λάθη. Δεν ξέχασε να κάνει διαιτησία. Πρέπει να επιλέγονται εκ περιτροπής».

Για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση: «Το δηλώνουμε ξανά και ξανά, θέλουμε να γίνει νέα διαχείριση της διαιτησίας με προσωπικότητες που να πείθουν ότι μπορεί να γίνει αλλαγή. Παράγοντες και σωματεία δεν πρέπει να έχουν σχέση. Εδώ και οκτώ χρόνια παίζουμε με ξένους εμπειρογνώμονες. Έχουν υποχρέωση να στελεχώσουν την κατηγορία με καλούς διαιτητές. Αν δεν υπάρχουν να τους βρούμε με κριτήρια. Με αντικίνητρα δεν θα προσελκύσουμε μορφωμένες προσωπικότητες στον χώρο και η διαιτησία θα παραπαίει».

Για το κατά πόσον η διαιτησία μπορεί να γίνει επαγγελματική: «Πώς μπορεί να γίνει επαγγελματίας διαιτητής στην Κύπρο; Σε δύο χρόνια η αμφισβήτηση είναι στα ύψη. Στα τρία χρόνια από την πίεση που θα ασκηθεί αν κριθεί ότι δεν μπορεί θα διακοπή η καριέρα του; Έτσι θα γίνουν πειραματόζωα. Στην Κύπρο αυτό που χρειάζεται είναι μορφωμένα παιδιά του πανεπιστημίου, όχι απαραίτητα από τον χώρο του αθλητισμού. Άτομα με προσωπικότητα που θα έχουν καλή εκπαίδευση, επιμόρφωση και καθοδήγηση. Να τους γίνει ένα συμβόλαιο χρόνων για να μπουν στο αντικείμενο και να μπορούν να εργοδοτηθούν οπουδήποτε αλλού. Στο παρελθόν το κάναμε με περίπου 15 άτομα που ήρθαν με όρεξη και όταν είδαν πώς τους διαχειρίζονται στον χώρο εγκατέλειψαν. Δεν υπήρχαν κίνητρα».

ΥΓ ΠΑΠΟΥΤΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ